Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Huikea asuntokauppavuosi takana

Share |

Tiistai 31.12.2019 klo 9.34


Aamun Hesarissa oli uutinen, koko Suomessa käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi Kiinteistövälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun perusteella 3,2 % kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Helsingissä kauppamäärät kasvoivat 8,2 prosenttia, Espoossa 8,8 ja Vantaalla 9,0 prosenttia.

Rakennusliikkeet ovat vähentäneet uudiskohteiden aloituksia ja hakeneet vähemmän rakennuslupia 2019 verrattuna vuoteen 2018. Pääkaupungin jatkuva väestönkasvu ei ole kuitenkaan hiipunut. Uusia asuntoja on ollut markkinoilla liian vähän ja se heijastuu nyt käytettyjen asuntojen hurjina kasvulukuina.

Samaan aikaan maaseutu autioituu. Siellä on paljon perheiden "kakkosasuntoja" vajaalla käytöllä. Perintönä saatua rintamamiestaloa on vaikea myydä ja näin perikunnalla on arvoton kiinteistö vastuullaan. Sillä on omistajalleen ainoastaan käyttöarvo.

Näkymät vuodella 2020 ovat hyvät, yllätyksiäkin toki on tulossa mutta niitähän ei voi ennustaa. Muutenhan ne eivät olisi yllätyksiä. Sopeutuminen kulloiseenkin tilanteeseen, malttia riskinottoon, varautuminen tulevaisuuteen ja ahkeraa tekemistä omien haaveidensa eteen. Resepti on tuttu mutta toimii ja tällä kaavalla jää energiaa harrastuksille ja ystävien kanssa viihtymiseen.

Avoimin ja luottavaisin mielin, rohkeasti, uutta omaksuen näillä maustelle höystetty tulevaisuus on mielenkiintoinen kaikille meille, jotka niin haluamme. Aina ei voi kaikkeen vaikuttaa, kuitenkin mahdollisuuksien kirjo on kaikille sama. Mitä minä haluan? Siinäpä kysymys uudelle vuosikymmenelle tultaessa. 

Kohti uusia haasteita ja unelmia. Ennusmerkit ovat loistavat.