Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Uudet tuulet Bo LKV leivissä

Tiistai 12.10.2021

Aloitin uudessa toimipisteessä Bo LKV Ullanlinnan toimistossa tänään. 

Bo LKV tarjoaa ainutlaatuisen asunnon myyntikonseptin, jossa pääpaino on visuaalisella ilmeellä, digi-ja somemarkkinoinnilla sekä ammittaitaitoisella välitystyöllä.

Bo LKv on noussut nopeasti yhdeksi merkittävimmäksi välitysalan toimijaksi ja kasvu jatkuu edelleen vauhdikkaasti. On hienoa kuulua tähän menestyjien joukkoon.

Kaikille asiakkaille tarjotaan automaattisesti stailaus- ja ammattikuvauspalvelut, laajat kontaktiverkostot ostaviin asiakkaisiin sekä somemarkkinointipaketti.

Perinteisistä välitysliikkeistä poiketen yrityksen omaan henkilöstöön kuuluu laaja joukko sisustamisen, valokuvaamisen ja markkinoinnin ammattilaisia. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on saada asunnostasi myydessä paras mahdollinen hinta nopeasti ja vaivattomasti.

Odotan innolla yhteydenotoasi ja mahdollisutta tulla kertomaan miten asunto myydään hyvään hintaa, reippaaseen tahtiin ja turvallisesti.

Bo LKV vauhditti kasvua automatisoimalla Facebook- ja Instagram-mainontaa –  Hopkins

Asuntokaupan tasaantuminen

Tiistai 31.8.2021

IMG_9311.jpgPitkään jatkunut asuntokaupan kova nousukausi on siirtymässä tasaisen kasvun vaiheeseen.

Asuntokauppa käy edelleen hyvin mutta kaikkein voimakkain nousuvaihe on väistymässä. Esittelyissä käy mukavasti asiakkaita ja kauppoja solmitaan reippaaseen tahtiin mutta kevään kilpailutilanne asunon ostamisesta ovat yhä harvinaisempaa.

Myytävien asuntojen määrä on hienoisessa kasvussa, olemme tulossa suvantovaiheeseen, jossa haetaan suuntaa loppuvuoden kauppojen kehitykselle.

Suuret tekijät puoltavat hyvän kehityksen jatkumista, töitä on tarjolla, korot alhaalla ja kotitalouksien luottamus tulevaisuuteen on hyvä.

Olisiko uutiset asuntojen hintojen voimakkasta noususta saanut ihmiset siirtämään asunnonvaihtohanketta tulevaisuuteen ja miettimään muita vaihtoehtoja asumisen järjestämiseksi? Remontti- ja sisustusalat tarjoavat siihen omia ratkaisujaan.

Voi olla, että tulevina kuukausina tarjonta ja kysyntä kohtaa kevättä tasapainoisemmin. Se tarkoittaa, että asuntojen hintapyynnöt pitää asettaa oikein. Samaan aikaan ostajilla on enemmän valinnan varaa ja aikaa valmistella ostotarjouksia.

Kaupallista ja mukavaa syksyä.

 

 

Kevät 2021

Torstai 20.5.2021

Anteeksi kaikki,

useat tuttu ovat olleet yhteydessä minuun ja kysyneet kuulumisia ja ihmetelleet miksi bolgeja ei näy eikä kuulu?

Korona toi mukanaan asuntokaupan hullut kuukaudet, joita on kestänyt koko viime syksyn ja alkukevään 2021. Kauppoja ja töitä on paiskittu ihan urakalla, asunnot on suorastaan revitty käsistä ja hinnat ovat siinä samalla nousseet raketin lailla. On ollut täysi työ pysyä vauhdissa mukana, huhu :-). En tosin valita mutta kirjoittaminen on jäänyt siinä tohinassa vähemmälle.... :-(.

Viime vuosi meni hienosti, helmikuussa pokkasin palkinnon hyvin tehdystä tuloksellisesta työstä, kiitos siitä asiakkailleni. Tämä alkuvuosi on ollut jopa viime vuotta parempi, kauppoja solmitaan kiivaaseen tahtiin, asiakkaat ovat tyytyväisiä hintoihin ja asuntoihin, joita he saavat ostaa. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, kun saan tehdä tätä super kivaa työtä. 

Voimistuvana ilmiönä on tullut ostotoimeksiantosopimusten käyttäminen. Siinä ostaja-asiakas palkkaa välittäjän etsimään hänelle sopivan asunnon. Olen myynyt useita asuntoja tällä tavalla. Nämä ovat niitä asuntokauppoja, joita ei näy missään vaiheessa netissä tai muuten julkisessa myynnissä. Usein ostotoimeksianto on keino päästä kiinni unelma-asuntoon. Kerron mielelläni tästä lisää, ole yhteydessä.

Mukavaa ja aurinkoista kevättä.

eira.jpg

Toteutuneet kaupat Ullanlinnassa.

Maanantai 2.11.2020

Tiedätkö oikeasti mitä asunnot maksavat Ullanlinnassa?

Tähtitorninmäellä oli 1700 luvulla pieni linnoitus, joka ristittiin kuningattaren mukaan Ulrikaborgiksi. ⚜👑.
Ullanlinna on rakennuskanta pääosin jugendia.
Siellä sijaitsee trendikkäitä kahviloita ☕ ja design putiikkeja 👠.

🏢 Asunnon toteutuvan kauppahintaan vaikuttaa sijainti, asunnon ja taloyhtiön kunto.

Yksi usein vähemmälle huomiolle jäävä tekijä on asunnon ammattimainen markkinointi oikein valitussa medioissa sekä yhteistyökanavissa.

Parhaan hinnan saa se myyjä, jonka asuntoesittelyssä käy eniten oikein kohdennettuja ostajaehdokkaita.

Ostajat valitsevat tutustuttavat kohteet kotisohvalla kuvia ihaillen ja tekstejä tutkien.

Ostajat arvostavat, kun asuntoa esittelee välittäjä koska he tietävät että välittäjä on vastuussa oikein annetuista tiedoista.

Kiinteistönvälittäjä on myynnin ammattilainen, joka hallitse kaikki tärkeät osa-alueet. Välittäjän avulla myyjälle jää paras mahdollinen summa kulujen jälkeen käteen.

Tilastoituja käytettyjen asunto kauppoja Ullanlinnassa on tänä vuonna tehty 156 kpl. Edullisin kauppa on ollut noin 210 000 €.

🏠YKSIÖ
Yksiökauppoja on tehty 31 kpl keskimäärin 9300 € hinnalla. Korkein maksettu hinta/m2 on ollut noin 11 300 € . Keskimääräinen myyntiaika on ollut 43 vrk.

🏠🏠KAKSIO
Kaksio kauppoja on tehty 63 kpl. Korkein hinta/m2 on ollut noin 11 600 ja myyntiaika keskimäärin on ollut 55 vrk. Kallein kaksio kauppa on ollut Huvilakadulla noin 830 000 €. Edullisin kauppa on ollut 320 000 €.

🏠🏠🏠KOLMIO
Kolmiota on myyty 39 kpl. Kallein kauppa on ollut noin 1.5 milj € Tähtitorninmäellä ja edullisin noin 470 000 € Korkeavuorenkadulla. Keskimääräinen myyntiaika on ollut 90 vrk.

🏠🏠🏠🏠TAI ENEMMÄN
Tässä kategoriassa löyty alueen kallein kauppa noin 1 550 000 €. Kauppoja yhteensä tehtiin 22 kpl. Näiden asuntojen Keskimääräinen myyntiaika on ollut 75 vrk ja hinta/m2 on ollut 8 600 €.

Juuri nyt on myyjän markkinat. Varaa heti maksuton arviokäynti ja ehdit vielä mukaan tämän syksyn kuumille asuntomarkkinoille.

juha.kittila@kahdeksas.fi tai 0400 471 626.

#myynti #markkinointi #vauhtiaasuntokauppaan #inhimillinentekijä

Some_2.jpg

Toteutuneet kaupat Töölössä

Keskiviikko 14.10.2020 klo 8.44

Tiedätkö oikeasti mitä asunnot maksavat tänä päivänä Helsingin keskustassa?

Teen tässä päivityksen tänä vuonna Töölön käytettyjen asuntojen toteutuneiden kauppojen hinnoista.

Mietit varmaan miksi asuntojen hinnat vaihtelevat niin paljon keskenään.

Oletko tullut ajatelleeksi, että ilmiölle on olemassa selkeä selitys?

Töölö, Tölikkä, on aina ollut vakavaraisten💲💳 perheiden suosikkikaupunginosa. Alueen arvostusta on nostanut📈 julkiseen rakennusten 🏛 suuri määrä.

🏢 Asunnon toteutuvan kauppahintaan vaikuttaa sijainti, asunnon ja taloyhtiön kunto.

Yksi usein vähemmälle huomiolle jäävä tekijä on asunnon ammattimainen markkinointi oikein valitussa medioissa sekä yhteistyökanavissa.

Parhaan hinnan saa se myyjä, jonka asuntoesittelyssä käy eniten oikein kohdennettuja ostajaehdokkaita.

Ostajat valitsevat tutustuttavat kohteet kotisohvalla kuvia ihaillen ja tekstejä tutkien.

Ostajat arvostavat, kun asuntoa esittelee välittäjä koska he tietävät että välittäjä on vastuussa oikein annetuista tiedoista.

Kiinteistönvälittäjä on myynnin ammattilainen, joka hallitse kaikki tärkeät osa-alueet. Välittäjän avulla myyjälle jää paras mahdollinen summa kulujen jälkeen käteen.

🏠YKSIÖ
Yksiön on tänä vuonna saanut omakseen keskimäärin 258 307 € kauppasummalla, joka on noin 8600€/m2 . Kallein yksiökauppa on ollut noin 430 000 €. Kauppoja on tähän mennessä tehtailtu 86 kpl.

🏠🏠KAKSIO
Kaksiota tähän mennessä on myyty huimat 175 kpl. Kalleimmasta kaksiosta ostaja on pulittanut noin 650 000 €. Kaksion keskimäärin hinta on ollut noin 7200 €/m2 ja myyntiaika noin 40 vrk.

🏠🏠🏠KOLMIO
Arvokkain kolmio tänä vuonna on ollut noin 985000€ ja kolmioiden keskimääräinen hinta on ollut noin 7000 €/, m2 ja edullisin noin 3500 €/m2. Hintahaarukka on hurjan iso. Kauppoja on yhteensä 91 kpl.

🏠🏠🏠🏠 TAI ENEMMÄN
Näitä kauppoja on tehty ainoastaan 41 kpl. Koko alueen kallein kauppa on Oksasenkadulla ja se oli yli 1,3 milj.€. Isojen asuntojen myyntiajat on ollut noin kaksi kuukautta.

Juuri nyt on myyjän markkinat. Varaa heti maksuton arviokäynti ja ehdit vielä mukaan tämän syksyn kuumille asuntomarkkinoille.

juha.kittila@kahdeksas.fi tai 0400 471 626.

#myynti #markkinointi #vauhtiaasuntokauppaan #inhimillinentekijäkuvanea_ja_tytot.jpg

Kannattaako asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin?

Lauantai 3.10.2020

Kannattaako asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin? Tämä ajatus on monen asunnon omistajan mielessä tänä päivänä.

Kerron tässä tekstissä 15 vuoden kokemuksen ajalta kertyneitä neuvoja asunnon myynnin ajoittamiseen, kun putkiremontti häämöttää tulevaisuudessa. 

Asunnon myynnin ajoittaminen tulevan putkiremontin uhan alla on tärkeää, kun mietitään mitä asunnon omistajalle jää käteen kauppasummasta nettona.

Mietit nyt varmaan miten ajoitus voi vaikuttaa nettosummaan mutta ennen siihen vastaamista haluan kysyä sinulta kysymyksen?

Oletko koskaan miettinyt miksi asuntojen hinnat vaihtelevat niin paljon Helsingissä?

Ajattelet ehkä, että kiinteistönvälittäjän palkkio on liian suuri suhteessa saatuun hyötyyn mutta, kun tutkimme tehtyjä kauppasummia niin hyvä välittäjä voi saada myyjälle enemmän rahaa kuin mitä koko välityspalkkion suuruus on. Tämä tarkoittaa, että säästät aikaa, saat enemmän rahaa ja ammattilaisen avulla saat myös turvallisemman asuntokaupan.

Saatat ajatella, että halvin välityspalkkio tuo sinulle parhaan myyntihinnan ja valitset välittäjäsi sen perusteella. Muista kuitenkin, että olet palkkaamassa henkilöä, joka edustaa sinua tulevissa tarjousneuvottelussa. Kun tingit palkkion mahdollisimman halvaksi saat sen mitä olet ostanut eli vaatimattoman markkinointipanostuksen ja huonosti motivoituneen myyntihenkilön. Kiinnitä erityistä huomiota välittäjän menestykseen. Kiinteistönvälitysalalla menestyksen mittari on €.

Voit arkailematta kysyä välittäjän vuosittaisia verottomia myyntituloja. He ovat tottuneita ja koulutettuja puhumaan rahasta. Jos välittäjän verottomat palkkiotuotot eivät ikinä ole olleet yli 300 000 €/ vuosi, tätä henkilöä et halua jatkoon. Jos verottamat palkkiotuotot ovat olleet yli 500 0000 €/v, löysit helmen. Tee sopimus hänen kanssaan. Valitse välittäjäkandidaatit välillä 300 000 € -500 000 € jatkohaastatteluun. Menestys ei tule sattumalta. Sinä haluat löytää henkilön, joka todistetusti osaa asiansa.

Palaan siihen asunnon myynnin ajoitukseen, kun putkiremontti on tulossa.

Sinun tulee tietää arvio, milloin putkiremontti on tulossa.

Siinä vaiheessa, kun putkiremontin aloittamiseen on noin 2-5 vuotta tai enemmän sillä ei ole merkitystä kauppaan. Ostajien mielestä se on riittävän kaukana tulevaisuudessa ja se ei vaikuta nyt ostopäätökseen.

Kaikkein hankalin tilanne myyjän kannalta on 1-2 vuotta ennen remontin alkua, kun ei vielä tiedetä metodia, aikataulua ja kustannuksia mutta siitä on maininta esim. yhtiön tulevissa remonttisuunnitelmissa. Tässä ajanjaksossa on tärkeää osata perustella asunnon muita arvoja, jotta hyvät kaupat syntyvät.

Tilanne muuttuu heti, kun yhtiön remonttiasioista tiedetään tarkemmin.
Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia ja näin antaa ostajalle mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen.  Ostaja ostaa asunnon pitkälle tulevaisuuteen ja perheen pysyvään tarpeeseen silloin putkiremontti on vain yksi osa ostopäätöstä. Putkiremontin yhteydessä hän voi valita materiaalit uuteen asuntoonsa.

Parhaassa tapauksessa myyjä voi saada tehdyn putkiremontin kustannuksen myydessä takaisin mutta voittoa tai korvausta sen haitasta hänen on vaikeaa saada.

Putkiremontti on vain yksi kauppaan vaikuttava tekijä. Muut tekijät esim. markkinatilanne voi olla sen kaltainen, että kysyntä on kovaa ja kaikki asunnot myydään hyvään hintaan täysin riippumatta putkiremontin tilanteesta. Jos haluat keskustella tilanteestasi tarkemmin, ota yhteyttä.

juha.kittila@kahdeksas.fi tai 0400 471 626

Vauhtia asuntokauppaan.Juha_Skatta.jpg

Mitä nyt, tuleeko toinen aalto koronaa???

Maanantai 17.8.2020

Kesä on ohi ja välintilinpäätöksen aika.

Tammi-maaliskuun puoliväli oli tänä vuonna hurjaa asuntokauppa aikaa, näytöillä kuhisi porukkaa, tarjouksia sateli ja kauppa kävi. Parissa viikossa markkina hyytyi ja hullut päivät oli ohi, niin ainakin pelättiin, kun pandemia oli vasta alussa, tietoa oli vähän kysymyksiä sitäkin enemmän.

Huhti- ja toukokuussa sopeuduttiin tilanteeseen, tuli turvavälit, etätyöt, käsidesit, ja matkustus- ja kokoontumisrajoitukset. Vähitellen asuntokauppakin piristyi. Yleisesittelyistä luovuttiin mutta ihmisillä olikin yllättäen aikaa käydä yksityisesittelyissä. Näytöillä kävi vähemmän asiakkita mutta liikkeellä oli tosiostajat, laatu korvasi osin määrän. Hintakehitys jatkui edelleen ylös päin parhailla alueilla.

Etätöistä oli helppoa piiahtaa katsastamassa mielenkiintoisa asuntoja. Samaan aikaan pankit lanseerasivat lyhennysvapaat kuukaudet ja työpaikatkin säilyivät ennakoitua paremmin. Digitalisaatio tuli oikeaan aikaan monen työn kannalta. Tuottavuus ei kärsinyt niin pahasti kuin ennakoitiin.

Heinäkuu oli paras moneen vuoteen, asuntokauppoja vähän siirrettiin keväällä ja ne toteuttettin kesällä. Nyt etsittiin vähän isompia asuntoja, koska etätöissä huomattiin, että perhe tarvitsee lisää tilaa. Perheasunnot omalla pihalla tulivat taas suosioon, kun kulkeminen ydinkeskustaan ei ollut enää jokapäiväistä ja liikenneruuhkatkin helpottuivat.

Arvioni syksystä on, että postiivinen asuntokauppavire jatkuu. Elvytyksestä ja tuista johtuen yritykset saavat lisää tilauksia ja pystyvät säilyttämään laajassa mittakaavassa ajatellen työllisyyden kohtuullisella tasolla. Hallitus on jo luvannut, että seuraava budjetti on elvyttävä, tämä luo uskoa kotitalouksille. Ne uskaltavat investoida ja kuluttaa.

Nyt on oikea aika vaihtaa asuntoa.

skatta.jpg

Rakennuttaja- ja kiinteistöasiamies (RAKI)

Tiistai 30.6.2020

Postissa saapui juuri miellyttäviä uutisia. Olen läpäissyt rakennuttaja- ja kiinteistöasiamiehen tutkinnon. Nyt on uusi ammatti plakkarissa :-) ja uudiskohdekauppa hallinnassa.

raki.jpg

Onko elämää Korona viruksen jälkeen?

Keskiviikko 20.5.2020

Asuntokauppaan Korona tilanteella on ollut vaikutusta. Maaliskuu oli vielä aika normaali mutta huhtikuussa kauppamäärät ovat selvästi alle viime vuoden määrän, kuitenkaan romahduksesta ei pääkaupunkiseudulla voi puhua. Asiakkaita käy enemmän netissä selailemassa asuntoja kuin viime vuonna. Esittelyissä puolestaan käy vähämmn asiakkaita kuin viime vuonna tähän aikaan mutta ne, jotka tulevat asuntoa paikan päälle katsoaman ovat tosissaan eli hyviä ostajaehdokkaita. Huhtikuussa 2020 myin kuusi asuntoa. Nytkin on hyvä aika vaihtaa uuteen kotiin.

Olen suorittamassa rakennuttaja-ja kiinteistöasiamiehen (RAKI) tutkintoa tänä keväänä. Yhtenä luoennoitsijana oli Hypon pääekonomisti Juha Brotherus. Alla muutama  mielenkiintoinen kalvo esityksestä. Suomessa asuntojen hinnan nousu on ollut maltillista verattuna muihin pohjoismaihin. Hintakupla ei ole todennäköinen.

asuntojen_hintakehitys_pohjoismaissa.jpg

Alla olevassa kuvassa näkyy 2008 rahoituskriisin jälkeinen hintakehitys. Näkymä kaupunkistumisesta ei ole muuttunut päin vastoin rakentaminen on keskittynyt yhä enemmän kasvukaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseutuun. Tulevaisuudessa yhä useampi asuntokauppa tullaan tekemään näissä keskittymissä. Osassa Suomea ei ole enää ollenkaan asuntokauppamarkkinaa, koska kysyntää ei yksinkertaisesti ole. Siellä asuntoa ei saa kaupaksi vaikka asunnonomistaja yrittää myydä kohteen edullisesti. Sillä on enenevässä määrin merkitystä mistä asuntosi ostat.

hintaerot_syntyvat_kriisin_jalkeen.jpg

Korona virus

Torstai 9.4.2020

Elämme keskellä poikkeustilaa, Uusimaa on eristetty, koulut ja ravintolat on suljettu, kultuuritapahtumat on peruttu ja pakollisten hengitystuojaimien käyttöä harkitaan.Talouselämä on sekaisin, osakekurssien arvot Helsingin pörssissä romahtivat suunnilleen viikossa noin 20 %. Kunta- ja valtiontalous on kovilla, yritykset raportoivat, että yli 300 000 henkilöä on irtisanomis- tai lomautusuhan alla, valiton tulopohja supistuu hurjaa vauhtia työttömyyden lisääntyessa ja taloudellisen aktiivisuuden supistuessa. Palvelualat ovat suurimman konkurssiuhan edessä niiden toimintahan perustuu useissa tapauksissa ihmisten henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Tässä tilanteessa on vaikeaa nähdä hyvää vai onko tilanne kuitenkin osin oman mielen kepposia? Poiketen 1990 luvun lamasta hallituksen päätöksissä nyt on ryhdytty mittaviin toimiin talouden elvyttämiseksi ja yhdessä selviämisen tahto on aivan eri luokkaa kuin noin 30 vuotta sitten. Suomessa pääministeri Marin ilmoitti eilen, että Suomi tekee 4,1 miljardin euron lisärahoituspaketin korona viruksen hoitoon. Se sisältää suoraa tukea ja lainoja yrityksille, sosiaalitoimeen ohjataan lisää rahaa ja samoin laajalle alalle koko yhteiskuntaamme. Lisärahoitusta otetaan vielä lisää jos tilanne sitä vaatii. Euroopan keskuspankki on ilmoittanut, että se ostaa markkinoilta sijoituspaperita niin kauan kuin on tarve. Trump jakaa shekkejä suoraan kansalaisille kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseksi. Nämä vaikutukseltaan massiiviset toimet voivat jäädä informaatiotulvassa huomaamatta. Ihmismieli havaitsee ja muistaa negatiiviset uutiset paremmin kuin positiiviset. Jälkeenpäin tarkastellen voidaan mahdollisesti havaita, että pohja on jo tänään saavutettu ja mennään kohti uutta nousua.

Uskon asia? Kyllä. Uskon voimalla on menty ennenkin läpi harmaan kiven. Omassa mikrotaloudessani voin ainakin uskoa tekemiseeni sillä tällä viikolla on olen jo myynyt kaksi asuntoa ja kolme uutta kohdetta laitettu myyntiin. Jokainen pienikin teko, joka auttaa talouden rattaiden pyörähdystä eteen päin on nyt merkityksellinen. On toiminnan aika, ethän jäädy.

Olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin miltä vaikutat ja fiksumpi kuin luulet.

Vuoden 2019 menestyjät

Tiistai 4.2.2020 klo 16.42

Viime viikolla järjestettiin vuoden 2020 Business lunch, jossa huomiotiin yrityksemme avainpelaajat asiaan kuuluvine palkintoseremonioineen. Minulla oli kunnia olla palkittujen joukossa.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneilleni ja asiakkailleni, kuin sain vuonna 2019 olla osana teidän asunto- ja kiinteistökauppojen toteuttajana. Kiinteistönvälitystyö on lähellä sydäntäni ja motivoi minua tekemän parhaan lopputuloksen kaikille asiakkailleni.

 Valmiina palvelukseen  :-)  Parhain terveisin Juha

palkitut_2020.jpg

2019 tilastojen valossa

Torstai 23.1.2020 klo 14.19

Vanhojen asuntojen kauppa loikkasi vuonna 2019 – joulun alla vauhti vain kiihtyi

Vuosi 2019 oli yllättävän vilkas asuntokaupassa: kaikkiaan 62 318 vanhaa asuntoa vaihtoi omistajaa, mikä merkitsi 4,5 % kasvua verrattuna 2018 myyntiin.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan vuosi 2019 oli yllättävän vilkas asuntokaupassa: kaikkiaan 62 318 vanhaa asuntoa vaihtoi omistajaa, mikä merkitsi 4,5 % kasvua verrattuna 2018 myyntiin. Asuntokauppa piristyi vuoden lopussa ja erityisen vauhdikas joulukuu kiritti kauppaa; vanhoja asuntoja myytiin joulukuussa 8 % enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Kasvu on huomattava – 8,2 % – myös viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Uusien asuntojen myynti tasaantui tarjontapiikissä.

Kasvua oli tasaisesti eri tyyppisissä asunnoissa: kerrostaloasuntoja myytiin 32 126 (+3,8 % edellisvuotta enemmän), rivitaloasuntoja 15 229 (+4,1 %) ja omakotitaloja 14 963 (+6,3 %).

Vanhojen omakotitalojen suosio on kasvanut tasaisesti viimeisen seitsemän vuoden aikana ja vuonna 2019 niiden suosio saavutti rivitaloasuntojen kysynnän. 

Kasvua pitkin Suomea – pääkaupunkiseutu edellä

Vanhojen asuntojen kaupan kasvun veturina toimivat pääkaupunkiseudun suuret kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa, joissa asuntoja myytiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Seinäjoella ja Jyväskylässä kasvua oli seitsemän prosenttia, Oulussa vajaat kuusi prosenttia ja Turussa sekä Tampereella kasvu oli kolmen prosentin luokkaa. Pienistä kaupungeista ennätysmäärän haali Porvoo yli 17 % kasvulla.

Hinnat kehittyivät tasaisesti vuonna 2019

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen kehitys oli vuonna 2019 hyvin tasaista. Keskusliiton vuosi-indeksin mukaan Helsingissä hinnat nousivat vuodessa 3,1 %, Espoossa hinnat nousivat 0,8 % ja Vantaalla 0,3 %. Turussa hinnat nousivat vuodessa prosentilla, Tampereella 2,6 % ja Oulussa 1,6 %.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta Helsingissä kipusi jo 5468 euroon, toisena Espoo 3674:llä ja kolmannen sijan jakavat tasaisesti Tampere 2954 euroa ja Vantaa 2865 euroa. Turussa hinnat ovat loivasti laskeneet vuoden lopussa, vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli 2441 euroa. Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevissa Lahdessa (keskineliöhinta 1847 euroa) ja Kouvolassa (keskineliöhinta 1017 euroa) rahoille saa hyvin vastinetta.

Myyntiajoissa vaihtelua

Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat lyhenivät joulukuussa pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla vanha kerrostaloasunto myydään keskimäärin kahdessa kuukaudessa ja vanha omakotitalo myydään keskimäärin noin 3,5 kuukaudessa. Muualla Suomessa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika piteni joulukuussa. Kerrostaloasunnon myyntiaika on keskimäärin reilut kolme kuukautta, ja vanhalla omakotitalolla keskimäärin 4,5 kuukautta.

Uudiskohteiden myynti laski

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoissa uusien asuntojen kauppa nelisen prosenttia edellisestä vuodesta, mutta rakennustuotannon ennätysvuodet näkyvät yhä luvuissa: vuonna 2019 myytiin 20 % enemmän uudiskohteita suhteessa viiden vuoden keskiarvoon. Kaikkiaan myytiin 10 571* uudiskohdetta.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan vuonna 2019 valmistui noin 26 700 uutta osakeasuntoa. Määrä on pysytellyt samalla tasolla kuin edellisvuonna. Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-syyskuussa koko maassa 2,8 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,5 prosenttia ja muualla maassa 0,8 prosenttia.

Ostovoima parani

Piristyneen kaupan taustalla on työllisyyden ja palkkojen ostovoiman paraneminen vuonna 2019. Lisäksi asuntolainojen korot laskivat yhä. Uusien ASP-tilien määrä kasvoi, eli ensiasuntoa ostavien kotitalouksien määrä on nousussa. Uusien asuntojen aloitukset jatkuivat vilkkaana pääkaupunkiseudulla, vaikka rakennuslupien määrä kokonaisuudessaan laski hitaamman bkt-kasvun myötä.

Kokonaisuudessaan kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta myytiin viime vuonna 72 889 asuntoa.

  • Tilastot kattavat noin 80 % käytettyjen asuntojen kaupasta, mutta arviolta alle 50 % uudiskohteista.

Huikea asuntokauppavuosi takana

Tiistai 31.12.2019 klo 9.34

Aamun Hesarissa oli uutinen, koko Suomessa käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi Kiinteistövälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun perusteella 3,2 % kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Helsingissä kauppamäärät kasvoivat 8,2 prosenttia, Espoossa 8,8 ja Vantaalla 9,0 prosenttia.

Rakennusliikkeet ovat vähentäneet uudiskohteiden aloituksia ja hakeneet vähemmän rakennuslupia 2019 verrattuna vuoteen 2018. Pääkaupungin jatkuva väestönkasvu ei ole kuitenkaan hiipunut. Uusia asuntoja on ollut markkinoilla liian vähän ja se heijastuu nyt käytettyjen asuntojen hurjina kasvulukuina.

Samaan aikaan maaseutu autioituu. Siellä on paljon perheiden "kakkosasuntoja" vajaalla käytöllä. Perintönä saatua rintamamiestaloa on vaikea myydä ja näin perikunnalla on arvoton kiinteistö vastuullaan. Sillä on omistajalleen ainoastaan käyttöarvo.

Näkymät vuodella 2020 ovat hyvät, yllätyksiäkin toki on tulossa mutta niitähän ei voi ennustaa. Muutenhan ne eivät olisi yllätyksiä. Sopeutuminen kulloiseenkin tilanteeseen, malttia riskinottoon, varautuminen tulevaisuuteen ja ahkeraa tekemistä omien haaveidensa eteen. Resepti on tuttu mutta toimii ja tällä kaavalla jää energiaa harrastuksille ja ystävien kanssa viihtymiseen.

Avoimin ja luottavaisin mielin, rohkeasti, uutta omaksuen näillä maustelle höystetty tulevaisuus on mielenkiintoinen kaikille meille, jotka niin haluamme. Aina ei voi kaikkeen vaikuttaa, kuitenkin mahdollisuuksien kirjo on kaikille sama. Mitä minä haluan? Siinäpä kysymys uudelle vuosikymmenelle tultaessa. 

Kohti uusia haasteita ja unelmia. Ennusmerkit ovat loistavat. 

Miksi käyttää välittäjää ?

Perjantai 13.9.2019

Turvallinen asuntokauppa vaatii eritysiosaamista, jota ammattivälittäjällä on. Paras mahdolinen hinta asunnostasi vaatii mm. some- ja tekoälymarkkinointia sekä laajaa kontaktiverkosta ostajiin. Mitä enemmän potentiaalisia ostajia sitä nopeammin kauppa käy.

Amattivälittäjän avulla saat turvallisesti ja nopeasti enemmän rahaa omaan käyttöösi. Ota yhteyttä kerron mielelläni lisää.

Syksy 2019, hyvä asuntokaupan vire jatkuu

Tiistai 6.8.2019

Kesälomien jälkeen moni varmaankin pohtii oman asumiseen liittyviä järjestelyitä, tekisinkö remonttia vai vaihtaisinko uuteen kotiin? Asunnonvaihdon katalysaattorina toimivat pääasiassa reaalimaailman ja perheiden tarpeiden muutokset. Asunto on harvoin sijoituskohde. Sen sijaan asunnon ensisijainen tarkoitus useimmille meistä on olla koti omistajalleen ja heidän perheilleen ja vasta toissijaisesti olla sijoitusinstrumentti. Tämän takia on aina oikea hetki vaihtaa kotia, kun perheen tilanne sitä vaatii. Jos perheen koko kasvaa tai pienenee niin se on pätevä syy etsiä uusi siihen tilanteeseen paremmin sopiva koti. Asunnon vaihdossa toimii hyvin markkinatalouden lainalaisuudet eli välirahan suuruus ei oleellisesti muutu markkinatilanteesta johtuen. Hyvässä markkinassa saat omasta asunnosta korkean hinnan mutta myös uusi ostettava asunto on kalliimpi kuin huonossa markkinatilanteessa.  Huonossa markkinassa omasta asunnosta saat pienemmän hinnan mutta myös ostettava asunto on edullisempi kuin korkean kysynnän hetkellä. Näin ollen välirahan suuruus ei olleelliseti muutu.

Syksy on ollut kautta aikojen vilkasta asunnonvaihtoaikaa (pois lukien 2008, jolloin oli maailman laajuinen rahoituskriisi) ja ennustan, että markkinoille tulee hyviä ja mielenkiintoisia kohteita, unelma-asuntoja.

Ole rohkeasti yhteydessä ja tehdään unelmistasi totta! Pyydä minut maksuttomalla arviokäynille.

Peleveluni sisältää mm.

-arvioinnin

-stailauksen

-ammattivalokuvat

-laaja somemarkkinointi, tekoälyä hyödyntäen

-kattavan ostajaverkoston 

Ammattilaisen kanssa onnistut ja saat parhaan mahdollisen hinnan.

Helsinki kasvaa

Perjantai 24.5.2019

Helsinki tulee jatkossa tiivistymään ja rakennuksista tulee totuttua korkeampia. Muuttovirta pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin pysyy edelleen voimakkaana ja se omalta osaltaan huolehtii siitä, että asuntokysyntä tulee jatkossakin olemaan tällä markkina-aluella poikkeuksellisen kovaa. 

Helsingin kaupungin projektinjohtaja Outi Säntti kävi pitämässä 12.3.2019 yrityksessämme mielenkiintoisen aamupalaverin. Tässä poimintoja Outin esityksestä.

Helsinki pyrkii omalla ohjauksellaan varmistamaan, että alueen asunnoilla olisi heterogeeninen omistajapohja. Ruotsin tai Ranskan mallin mukaisia "gettoja" niihin liittyvine ongelmineen yritetään välttää.

  

Sieppaa3.PNG

Asuntotuotannon aloitukset ja valmiit kohteet yhteensä on vuonna 2018 huippuluvussa. Nyt on pieni tarjonnan kasvu mutta muuttovirta tulee nopeasti syömään varaston, kun samaan aikaan rakennuslupien eli uusien kohteiden aloittaminen on pienentynyt 2016-2018.

Sieppaa4.PNG

Asunnon sijainti hyvien liikenneväylien, erityisesti raideliikenteen läheisyys, tulee jatkossa olemaan yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun asunnon arvoa arvioidaan. Helsingissäkin hinnat tulevat eriytymään alueellisesti. Alla olevasta kuvasta näkee Helsingin satsaukset. Alue, johon kaupunki sijoittaa rahaa tulee tulevaisuudessa olemaan arvonnousu alue.

Sieppaa2.PNG

 

Vanha hallitus teki viime hetken asuntopoliittisenpäätöksen, jonka seurauksena suunniteltu Malmin lentokentän alueen kehitys siirtyy usealla vuodella eteen päin. Päätös luo painetta muiden alueiden nopeutetulle toteuttamisille. Mistä löytyy korvaavat maa-alueet tai kehityskohteet näin suurelle asuntomäärälle?

Sieppaa1.PNG

2018 yhteenveto

Perjantai 8.3.2019

190129_KAHDEKSAS_PAIVA_45.jpg

Yrityksemme menestyjät palkittiin jälleen tammikuussa, järjestyksessään 12. kerran sain kunnian olla palkittujen tähtivälittäjien joukossa.

Suurin kiitos kuuluu Teille, asiakkailleni!

15 vuotta kestäneen urani aikana olen suureksi onnekseni saanut olla auttamassa lähes tuhannessa onnistuneessa välitystehtävässä,

suuri kiitos luottamuksesta!

Vuonna 2019 kova tahti jatkuu ja tästä tulee jälleen menestyksekäs vuosi!

Kiittäen, Juha

Ammattitaidon ylläpitäminen

Sunnuntai 30.12.2018

Moni varmaankaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea taitoja ammattivälittäjä työssään tarvitsee.

Myynti- ja vuorovaikutustaidot tulee varmaankin heti ensimmäisenä mieleen. Se on totta, onhan välittäjän tehtävä etsiä ostaja ja myydä asunto parhaaseen mahdolliseen hintaan. Sen lisäksi kauppa tulee olla turvallinen sekä ostajalle että myyjälle. Välittäjän tulee osata alaan liittyvä lainsäädäntö ja oikeustapaukset, jotta hän osaa soveltaa lain henkeä ja määräyksiä työssään. Yhtä tärkeää on myös tekninen osaaminen, jotta välittäjä osaa ennakoida mahdolliset taloon tai asuntoon liittyvät riskirakeenteet ja kaupan kannalta oleelliset sudenkuopat jo ennen kauppatapahtumaa. 

Osaako sinun välittäjäsi nämä keskeiset osa-alueet? Kokemuksen ja koulutuksen perustella voin sanoa, että minä osaan.

Diplomi

Certi_koulutus.JPG

Hyvää Joulua ja Uutta vuotta 2019

Maanantai 24.12.2018 klo 13.53

Vaiherikas vuosi 2018 on nyt lopuillaan. Tähän vuoteen on mahtunut kevään ja kesän hurjat kauppamärät ja kohti joulua hiipuva markkina. Uudenlainen tilanne, vienti vetää, työllisyys on korkealla ja korot alhaalla mutta asuntomäärät ovat laskusuunnassa. Perheet ilmeiesti näkevät tulevan vuoden epävarmana ja siksi siirtävät asunnonvaihtopäätöstään. Ennustaminen on nyt erityisen hankalaa.

Nautinnollista pyhien aikaa ja ensi vuonna taas täysi vauhti päällä.

joulu2018.jpg

Huikea syksy

Maanantai 1.10.2018

Nyt se on täällä, nimittäin asuntokauppabuumi. Tänä syksynä olen välittänyt noin 40 % enemmän asuntoja kuin viime vuonna ja tästä on tulossa 14 vuotta kestäneen urani toiseksi paras vuosi. Myyjät myyvät nyt, kun asunnoista saa hyviä hintoja ja ostajat ostavat, koska luottamus tulevaisuuteen on korkea. Suuri kiitos kaikille asiakkailleni luottamuksestanne. On ollut ilo tehdä unelmistanne totta.


Lue lisää »

Vanhemmat kirjoitukset »