Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Korona virus

Share |

Torstai 9.4.2020


Elämme keskellä poikkeustilaa, Uusimaa on eristetty, koulut ja ravintolat on suljettu, kultuuritapahtumat on peruttu ja pakollisten hengitystuojaimien käyttöä harkitaan.Talouselämä on sekaisin, osakekurssien arvot Helsingin pörssissä romahtivat suunnilleen viikossa noin 20 %. Kunta- ja valtiontalous on kovilla, yritykset raportoivat, että yli 300 000 henkilöä on irtisanomis- tai lomautusuhan alla, valiton tulopohja supistuu hurjaa vauhtia työttömyyden lisääntyessa ja taloudellisen aktiivisuuden supistuessa. Palvelualat ovat suurimman konkurssiuhan edessä niiden toimintahan perustuu useissa tapauksissa ihmisten henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Tässä tilanteessa on vaikeaa nähdä hyvää vai onko tilanne kuitenkin osin oman mielen kepposia? Poiketen 1990 luvun lamasta hallituksen päätöksissä nyt on ryhdytty mittaviin toimiin talouden elvyttämiseksi ja yhdessä selviämisen tahto on aivan eri luokkaa kuin noin 30 vuotta sitten. Suomessa pääministeri Marin ilmoitti eilen, että Suomi tekee 4,1 miljardin euron lisärahoituspaketin korona viruksen hoitoon. Se sisältää suoraa tukea ja lainoja yrityksille, sosiaalitoimeen ohjataan lisää rahaa ja samoin laajalle alalle koko yhteiskuntaamme. Lisärahoitusta otetaan vielä lisää jos tilanne sitä vaatii. Euroopan keskuspankki on ilmoittanut, että se ostaa markkinoilta sijoituspaperita niin kauan kuin on tarve. Trump jakaa shekkejä suoraan kansalaisille kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseksi. Nämä vaikutukseltaan massiiviset toimet voivat jäädä informaatiotulvassa huomaamatta. Ihmismieli havaitsee ja muistaa negatiiviset uutiset paremmin kuin positiiviset. Jälkeenpäin tarkastellen voidaan mahdollisesti havaita, että pohja on jo tänään saavutettu ja mennään kohti uutta nousua.

Uskon asia? Kyllä. Uskon voimalla on menty ennenkin läpi harmaan kiven. Omassa mikrotaloudessani voin ainakin uskoa tekemiseeni sillä tällä viikolla on olen jo myynyt kaksi asuntoa ja kolme uutta kohdetta laitettu myyntiin. Jokainen pienikin teko, joka auttaa talouden rattaiden pyörähdystä eteen päin on nyt merkityksellinen. On toiminnan aika, ethän jäädy.

Olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin miltä vaikutat ja fiksumpi kuin luulet.