Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Onko elämää Korona viruksen jälkeen?

Share |

Keskiviikko 20.5.2020


Asuntokauppaan Korona tilanteella on ollut vaikutusta. Maaliskuu oli vielä aika normaali mutta huhtikuussa kauppamäärät ovat selvästi alle viime vuoden määrän, kuitenkaan romahduksesta ei pääkaupunkiseudulla voi puhua. Asiakkaita käy enemmän netissä selailemassa asuntoja kuin viime vuonna. Esittelyissä puolestaan käy vähämmn asiakkaita kuin viime vuonna tähän aikaan mutta ne, jotka tulevat asuntoa paikan päälle katsoaman ovat tosissaan eli hyviä ostajaehdokkaita. Huhtikuussa 2020 myin kuusi asuntoa. Nytkin on hyvä aika vaihtaa uuteen kotiin.

Olen suorittamassa rakennuttaja-ja kiinteistöasiamiehen (RAKI) tutkintoa tänä keväänä. Yhtenä luoennoitsijana oli Hypon pääekonomisti Juha Brotherus. Alla muutama  mielenkiintoinen kalvo esityksestä. Suomessa asuntojen hinnan nousu on ollut maltillista verattuna muihin pohjoismaihin. Hintakupla ei ole todennäköinen.

asuntojen_hintakehitys_pohjoismaissa.jpg

Alla olevassa kuvassa näkyy 2008 rahoituskriisin jälkeinen hintakehitys. Näkymä kaupunkistumisesta ei ole muuttunut päin vastoin rakentaminen on keskittynyt yhä enemmän kasvukaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseutuun. Tulevaisuudessa yhä useampi asuntokauppa tullaan tekemään näissä keskittymissä. Osassa Suomea ei ole enää ollenkaan asuntokauppamarkkinaa, koska kysyntää ei yksinkertaisesti ole. Siellä asuntoa ei saa kaupaksi vaikka asunnonomistaja yrittää myydä kohteen edullisesti. Sillä on enenevässä määrin merkitystä mistä asuntosi ostat.

hintaerot_syntyvat_kriisin_jalkeen.jpg