Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Kannattaako asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin?

Share |

Lauantai 3.10.2020


Kannattaako asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin? Tämä ajatus on monen asunnon omistajan mielessä tänä päivänä.

Kerron tässä tekstissä 15 vuoden kokemuksen ajalta kertyneitä neuvoja asunnon myynnin ajoittamiseen, kun putkiremontti häämöttää tulevaisuudessa. 

Asunnon myynnin ajoittaminen tulevan putkiremontin uhan alla on tärkeää, kun mietitään mitä asunnon omistajalle jää käteen kauppasummasta nettona.

Mietit nyt varmaan miten ajoitus voi vaikuttaa nettosummaan mutta ennen siihen vastaamista haluan kysyä sinulta kysymyksen?

Oletko koskaan miettinyt miksi asuntojen hinnat vaihtelevat niin paljon Helsingissä?

Ajattelet ehkä, että kiinteistönvälittäjän palkkio on liian suuri suhteessa saatuun hyötyyn mutta, kun tutkimme tehtyjä kauppasummia niin hyvä välittäjä voi saada myyjälle enemmän rahaa kuin mitä koko välityspalkkion suuruus on. Tämä tarkoittaa, että säästät aikaa, saat enemmän rahaa ja ammattilaisen avulla saat myös turvallisemman asuntokaupan.

Saatat ajatella, että halvin välityspalkkio tuo sinulle parhaan myyntihinnan ja valitset välittäjäsi sen perusteella. Muista kuitenkin, että olet palkkaamassa henkilöä, joka edustaa sinua tulevissa tarjousneuvottelussa. Kun tingit palkkion mahdollisimman halvaksi saat sen mitä olet ostanut eli vaatimattoman markkinointipanostuksen ja huonosti motivoituneen myyntihenkilön. Kiinnitä erityistä huomiota välittäjän menestykseen. Kiinteistönvälitysalalla menestyksen mittari on €.

Voit arkailematta kysyä välittäjän vuosittaisia verottomia myyntituloja. He ovat tottuneita ja koulutettuja puhumaan rahasta. Jos välittäjän verottomat palkkiotuotot eivät ikinä ole olleet yli 300 000 €/ vuosi, tätä henkilöä et halua jatkoon. Jos verottamat palkkiotuotot ovat olleet yli 500 0000 €/v, löysit helmen. Tee sopimus hänen kanssaan. Valitse välittäjäkandidaatit välillä 300 000 € -500 000 € jatkohaastatteluun. Menestys ei tule sattumalta. Sinä haluat löytää henkilön, joka todistetusti osaa asiansa.

Palaan siihen asunnon myynnin ajoitukseen, kun putkiremontti on tulossa.

Sinun tulee tietää arvio, milloin putkiremontti on tulossa.

Siinä vaiheessa, kun putkiremontin aloittamiseen on noin 2-5 vuotta tai enemmän sillä ei ole merkitystä kauppaan. Ostajien mielestä se on riittävän kaukana tulevaisuudessa ja se ei vaikuta nyt ostopäätökseen.

Kaikkein hankalin tilanne myyjän kannalta on 1-2 vuotta ennen remontin alkua, kun ei vielä tiedetä metodia, aikataulua ja kustannuksia mutta siitä on maininta esim. yhtiön tulevissa remonttisuunnitelmissa. Tässä ajanjaksossa on tärkeää osata perustella asunnon muita arvoja, jotta hyvät kaupat syntyvät.

Tilanne muuttuu heti, kun yhtiön remonttiasioista tiedetään tarkemmin.
Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia ja näin antaa ostajalle mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen.  Ostaja ostaa asunnon pitkälle tulevaisuuteen ja perheen pysyvään tarpeeseen silloin putkiremontti on vain yksi osa ostopäätöstä. Putkiremontin yhteydessä hän voi valita materiaalit uuteen asuntoonsa.

Parhaassa tapauksessa myyjä voi saada tehdyn putkiremontin kustannuksen myydessä takaisin mutta voittoa tai korvausta sen haitasta hänen on vaikeaa saada.

Putkiremontti on vain yksi kauppaan vaikuttava tekijä. Muut tekijät esim. markkinatilanne voi olla sen kaltainen, että kysyntä on kovaa ja kaikki asunnot myydään hyvään hintaan täysin riippumatta putkiremontin tilanteesta. Jos haluat keskustella tilanteestasi tarkemmin, ota yhteyttä.

juha.kittila@kahdeksas.fi tai 0400 471 626

Vauhtia asuntokauppaan.Juha_Skatta.jpg