Eira

Eira, sitä rajoittavat Merikatu ja Telakkakatu lännessä, Tehtaankatu pohjoisessa, Laivurinkatu idässä sekä Sirpalesalmi etelässä. 0,17 km² kokoisella alueella on vajaat 1 000 asukasta. Eiran naapurialueita ovat Ullanlinna, Punavuori ja Hernesaari. Eira on tunnettu huvilakaupunginosana ja varakkaiden ihmisten asuinpaikkana.Muista lähistöllä olevista kaupunginosista, kuten Punavuoresta ja Ullanlinnasta Eira (yhtä alueen luoteiskulmassa sijaitsevaa korttelia lukuun ottamatta) eroaa selvästi siinä, että siellä kadut ovat kapeita ja yleensä kaartuvia, eivätkä rakennukset yleensä ole kadun varressa vaan keskellä tonttia..

1800-luvun lopulla Eira oli vielä rakentamatonta aluetta. Sitä pidettiin liian syrjäisenä kaupunkiasutukseen, minkä vuoksi sinne suunniteltiin teollisuusaluetta. Tästä suunnitelmasta on muistona Tehtaankadun nimi. Suunnitelma kuitenkin hylättiin, ja vuonna 1908 Eiralle vahvistettiin asemakaava, jonka mukaan se rakennettiin asuntoalueeksi. Suurin osa Eiran rakennuksista on jugendtyylisiä, enimmäkseen kolmikerroksisia kerrostaloja, jotka rakennettiin muutaman vuoden kuluessa asemakaavan vahvistamisen jälkeen.

Eira sai nimensä viereiseen Ullanlinnan kaupunginosaan vuonna 1897 rakennetun Eiran sairaalan innoittamana. Kaupunginosassa on lukuisia suurlähetystöjä.

Kuvateksti

Speranskintie 2-4 / KT, 3-4 h, 102 m2

Haluaisitteko juoda aamukahvinne Eirassa kauniin talon omalla vihreällä pihalla tai erkkerin äärellä valoisassa kodissanne? Tulkaa katsomaan kumpi olisi teidän valintanne.

Kuvateksti

Merikatu 41 / KT, 2 h, halli, kk, kh, 60 m2

60 m2 kaksio, jossa oli yhdistetty kaksi yksiötä myytiin uudelle omistajalle. Hän palauttaa huoneistot alkuperäisen yhtiöjärjestyksen mukaiseksi. Kiinteistön jalostamista voi toteuttaa myös pienessä mittakaavassa.

Kuvateksti

Eiranranta 5, 3 h + k + rt +s, 114 m2

Arkkitehti Helinin kädenjälki näkyy aaltomaisissa valtavissa olohuoneen ikkunoissa, joista avautuu esteetön merinäkymä.

Olohuoneesta on käynti lasitetulle terassiparvekkeelle ja siellä on takka lisätunnelman luojana. Keittiö jatkuu luontevasti olohuoneen yhteyteen ja kutsuu perhettä ja vieraita viettämään aikaa yhdessä

Kuvateksti

Telakkakatu 1 / KT, 5 h, k, 148 m2

Wanhassa Eirassa, valoisassa jugendtalossa kulmahuoneisto, josta viehättävä näkymä Eiraan ja merelle päin. Tässä maisemassa sielu lepää….WOW