Kaartinkaupunki

Kaartinkaupunki (ruots. Gardesstaden) on Helsingin eteläisessä kantakaupungissa sijaitseva kaupunginosa. Se käsittää Esplanadin puiston ja Tähtitornin vuoren välisen alueen. Sen ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1812, mutta kaupunginosa sai nimensä vasta 1959. Kaartinkaupunki on saanut nimensä Kasarmitorin vierellä sijaitsevan Kaartin kasarmin mukaan. Kasarmin vanhin osa valmistui 1822. Se rakennettiin alun perin Helsingin opetuspataljoonan, Suomen kaartin alkumuodon, asunnoksi.

Kaupunginosan maapinta-ala on 0,33 neliökilometriä. Vuoden 2005 alussa siellä oli vain 881 asukasta ja vuoden 2003 lopussa 11 001 työpaikkaa. Kaartinkaupungissa on siis suurimmaksi osaksi yritysten toimitiloja.

Kaupunginosan raja kulkee yleensä kadun jommankumman reunan kohdalla. Suunnilleen se noudattaa seuraavaa reittiä:

Yrjönkatu - Uudenmaankatu - Erottajankatu - Mannerheimintie - Pohjoisesplanadi - Katajanokan kanavan kohdalla raja kääntyy etelään. - Eteläsataman vesialueen keskellä se kääntyy Makasiiniterminaalin pohjoispuolitse terminaalin pysäköintialueen yli kohti Eteläranta neljää. - Etelärannan itäreunan suuntaisena se kulkee etelään (saksalaisten sotilaiden muistomerkki sijaitsee selvästi Ullanlinnan puolella) - Saksalaisen kirkon eteläpuolelta puistoa pitkin - Fabianinkatu - Kaartinkuja - Kasarmikatu - Punanotkonkatu - Yrjönkatu.

Kaartinkaupunkiin kuuluvat siis myös Esplanadin puisto ja Kauppatori sekä niiden pohjoisreunaa pitkin kulkevan Pohjoisesplanadin katualue kokonaisuudessaan, mutta eivät mainitun kadun varrella olevat rakennukset tontteineen, jotka kuuluvat jo Kruununhakaan tai Kluuviin. Kaupunginosan rajan tarkan paikan voi katsoa kartasta, esimerkiksi Helsingin kiinteistökartasta.

Fabianinkatu 5 / KT, 3-4 h, s, vh, 98 m2

Valloittava Loft-henkinen asunto. Paljon avointa vaaleaa  ja korkeaa tilaa. Olohuoneessa kaunis alkuperäinen tiiliseinä. Koti, jossa on ymmärretty kauneuden päälle.

Kuvateksti

Eteläinen Makasiininkatu 5 / KT, 3 h, k, s, 91 m2

Helsingin kauneimmassa talossa As Oy Torilinnassa ylimmän kerroksen hyväpohjainen kolmio, edullinen vastike. Tämä koti kunnostettiin täydellisesti uusien omistajien toimesta.