Katajanokka

Katajanokka (ruots. Skatudden) on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin itärannalla. Se on alkujaan niemi, mutta nykyisin sen erottaa mantereesta Katajanokan kanava. Kanavan yli johtaa neljä siltaa, joiden mantereen puoleiset päät ovat Kauppatorin ja Aleksanterinkadun itäpään välisellä alueella. Katajanokalla sijaitsevat muun muassa entinen vankila "Nokka" (Hotelli Katajanokka), Uspenskin katedraali, Katajanokan Kasino, Wanha Satama, Stora Enson sekä Keskon pääkonttorit, ulkoasiainministeriö, sekä Viking Linen terminaali.

Katajanokalla on 4 167 asukasta (2005) ja 5 865 työpaikkaa (2003). Katajanokka on Helsingin 8. kaupunginosa. Se kuuluu Vironniemen peruspiiriin ja Eteläiseen suurpiiriin. Katajanokan ja Kruununhaan raja kulkee kanavan luoteisrantaa pitkin.

1810-30-luvuilla Katajanokan kärkeen rakennettiin Carl Ludvig Engelin ja E. F. Granstedtin suunnittelemia kasarmirakennuksia venäläisen sotaväen käyttöön. 1880-luvulla joukko hajotettiin, kun asevelvollisuus alkoi Suomessa. Itsenäistymisen jälkeen Katajanokan kärjessä sijainnut varuskunta-alue oli Suomen puolustusvoimien käytössä, ja siellä sijaitsi Helsingin laivastoasema vuoteen 1958 saakka. Tämän jälkeen Valmetin telakka oli alueen pääasiallinen käyttäjä vuoteen 1975 asti. Merivoimien esikunta toimi yhdessä rakennuksista aina siihen asti, kunnes rappiolle päässeet rakennukset korjattiin 1984-1989 ulkoasiainministeriön käyttöön. Samalla rakennettiin lisärakennuksia, muun muassa Merikasarmin A-rakennuksen toiselle puolelle rakennettiin kopio olemassa olleesta sivurakennuksesta (B-rakennus). Osaksi yhtä uudisrakennuksista on jätetty porttirakennelma vuodelta 1776. Kyseessä on osa tykkipihan muuria, joka oli rakennettu Suomenlinnan rakentamisen kanssa samaan aikaan. Varsinainen muuri purettiin 1980-luvun rakennustöiden yhteydessä.

Varuskunta-aluetta lukuun ottamatta suurin osa Katajanokan rakennuskannasta oli 1800-luvulle saakka vanhoja 1700-luvulla rakennettuja, jo pahasti rappeutuneita puutaloja sekä varastoja. Poikkeuksena olivat Uspenskin katedraali (1868), Suomen Rahapajan rakennus (1836), varuskunnan läheisyydessä sijainnut Katajanokan vankila ( nykyisin hotelli) sekä muutama aivan vuosisadan lopulla rakennettu kerrostalo.

Laivastokatu 14 / KT, 2h, kk, 60 m2

Laivastokatu on aina oma lukunsa, ne näkymät….

Katajanokankatu 3 / KT, 3 h, k, 118,5 m2

Tämä  on harvinaisuus Katajanokalla. Korkeat huoneet, kakluuni ja parveke. Unelmakohde sinulle, joka haluat toteuttaa haaveesi. Näitäkin on siis olemassa vaikka välillä tuntuu että millään ei löydy sopivaa...

Katajanokankatu 3 /KT, 5 h+k+halli, 200 m2

Välitin samasta talosta naapurin asunnon. Hyvin hoidettu työ poikii uusi asiakkaita.

Arvoasunto Katajanokan arvostetuimmassa yhtiössä. Rappukäytävästä alkaen aisitit jykevän ja elegantin kokonaisuuden.Huoneisto on erittäin korkeatasoinen ja näyttävä kokonaisuus vaativaankin makuun.

Luotsikatu 18 / KT, 2 h, avokeittiö, 58,35 m2

Alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen kauniisti remontoitu asunto. Huoneisto sijaitsee ihastuttavan puiston laidalla ja sen avarista ikkunoista pilkottaa meri. Tämä kaikki aivan keskustan tuntumassa.

Jugendtalo "Helsingfors Borg". Ylimmän kerroksen ullakkoasunto, josta merinäkymät aina Suomenlinnaan asti. Hyväkuntoinen tehoyksiö. Iso kylpyhuone. Raitiovaunulla hetkessä keskustaan.