Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Välittäjän valitseminen

Share |

Keskiviikko 23.4.2014 - välittäjän valinta


Seuraavalla reseptillä onnistut erottamaan jyvät akanoista ja amatöörit ammattilaisista.Välittäjää valittaessa on mielessä hyvä pitää, että alalla aloittamiskynnys on varsin matala ja varsinaisia koulutusvaatimuksia ei ole olemassa. Osa kollegoista onkin liikkeellä enemmänkin harrastuspohjalta kuin ammattimaisesti.

Välittäjän tapaamiseen on hyvä valmistautua jo ennakkoon (mielellään kirjallinen lista itselle siitä, mitä kysyt häneltä). Jos luotat pelkästään vaistoon tai siihen, että tältä henkilöltä ostaisin itse asunnon tai en ostaisi asuntoa, ovat päätöksen tekemisen kriteerit auttamattomasti liian suppeat. Intuition merkitystä ei tule sivuuttaa eikä vähätellä. Välittäjät ovat yleisesti verbaalisesti ja sosiaalisesti lahjakkaita ja harjaantuneita henkilöitä. Käynnin jälkeen voi sinulle jäädä päällimmäiseksi ajatus, että "olipa mukava henkilö". Tämän lisäksi henkilön tulisi omata ainakin seuraavat asiat:

1) Ainakin 100 suoritettua välitystehtävää. Jos henkilöllä on vähemmän kokemusta on suositeltavaa, että hän toimii yhteistyössä toisen kokeneemman välittäjän kanssa.

2) LKV( laillistettu kiinteistönvälittäjä tai KiAT (kiinteistönvälityksen ammattitutkinto) koulutus. Ala on tarkkaan lainsäädännöllä ohjattua ja valvottua. Hyvä välittäjä osaa opastaa ja auttaa sinua läpi pykäläviidakon. Kysy myös miten hän toimii, jos tarvitsette lainopillisia neuvoa? Etusivullani on linkki Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hyvän välitystavan ohjeisiin. Tunteeko hän sen?

3) Kirjallisia suosituksia suosittelijoilta, joiden kanssa hän on tehnyt asuntokauppoja. Nämä konkretisoivat hänen tekemisiään ja antavat lisäsyvyyttä haastateltavan puheille.

4) Alueellista tuntemusta. Useissa tapauksissa ostaja muuttaa suhteellisen läheltä ja välittäjällä tulee olla rekisterissään valmiina asiakkaita, joille asuntosi voisi sopia.

5) Kirjallinen myyntisuunnitelma. Puhumisen rinnalle on hyvä sada kirjallista materiaalia, josta voit havaita ja arvioida onko hän riittävästi paneutunut asiaansa. Miten muuten voit tietää mitä palvelu pitää sisälllään?

6) Verkosto.  Välittäjällä tulee olla valmiina myyntiverkosto. Omien asiakkaidensa lisäksi hänellä tulee olla kollegoita, joiden asiakkaat voivat olla kiinnostuneita ostamaan asuntosi. Laajalla myyntivoimalla saat parhaan hinnan asunnostasi.

 7) Välitystoimiston maine. Hyvämaineinen toimisto esittää asuntosi arvon oikeassa  hintakehyksessä. Myyntiä tukee laadukas markkinointi.

8) Hintapyynnön tulee olla perusteltu. Välittäjällä tulee olla mukanaan verrokkiasuntoja tehdyistä kaupoista ja hänellä tulee olla riittävä kokemus osatakseen arvioida asuntosi erityispiirteet ja niiden vaikutus hintapyyntöön. Oikealla hintapyynnöllä tulee kauppa pikaiseen tahtiin ja hyvään hintaan.

9) Palkkio-% on tärkeä vain omalla painoarvollaan. Mikäli välittäjä ehdokkaasi automaattisesti tarjoaa liian alhaista palkkiota omista palveluistaan, niin miten hän osaa ja haluaa puolustaa asunnnostasi korkeaa myyntihintaa? Minulla on esittää win-win malli. Otathan yhteyttä.

Tässä olemme kollegan kanssa menossa arvioimaan asuntoa. Mielellään tulemme myös teille. Käynti on maksuton, eikä sido jatkotoimiin.

 

 2611-juha-kittila_1173_1.jpg