Tutustu Juhan blogikirjoituksiin

Vuoden 2014 tilinpäätös

Share |

Sunnuntai 14.12.2014


images7.jpgKello on nyt 7.00 aamulla on pimeää ja aivan hiljaista. Niin hiljaista, että hiljaisuuden voi kuulla. Ainoastaan kello tikittää jossain taustalla. Ilmeisesti sitä jouluntaikaa on nyt jo ilmassa... Joulun tunnelmaan virittäytymisessä parhaiten auttaa tutut joululaulut. Eilisiltaisessa Club for Five:n joulukonsertissa saimme nauttia myös koko joukon uusia joulukappaleita. Kontrasti tämän aamun ja eilisen illan musiikin ja ihmishälinän välillä on jotenkin huumaava, koskettava ja herkistävä. Maassamme on upeita artisteja!

On aika vetää yhteen vuosi 2014. Muutamia päiviä on vielä edessä mutta koko vuoden tulos on jo hyvin ennustettavissa. Kauppakappaleet tulevat jäämään tänä vuonna ensimmäisen kerran 60 000 tehdyn kaupan rajan alapuolelle, kun puhutaan asuntokauppojen määrästä koko Suomessa. Vertailusta on otettu pois uudiskohteet. Kymmenen vuoden vertailujaksossa (2005-2014) vuosi 2013 on ollut tähän vuoteen asti alin noin 61 000 tehtyä kauppaa. Vuonna 2014 tulee pohjakosketus kauppamäärissä. Volumin tippuminen on alkanut vuoden 2012 syksystä ja kestänyt nyt jo noin 1,5 vuotta. Paikkakuntakohtaisten kauppamäärien repeäminen kasvukeskusten ja maaseudun välillä kulkee käsikädessä muuttoliikkeen ja työpaikkojen kanssa. Tämä kehitys pysyy jatkossakin voimakkaana. Ensiasunnon ostajien määrä(2006-2013) on  vähentynyt 13 400 henkilöllä (-39 %).

Asuntojen hintojen muutokset ovat maltillisia kasvukeskuksissa. Hintapyyntöjä on korjattu alas päin ja syksyn aikana myytiin tulleissa uusissa kohteissa se on näkynyt selvimmin. Pitkään myynnissä olleiden asuntojen hintapyyntöjä on korjattu vastaamaan markkinatilannetta. Ostajan markkinoilla tarkoitetaan nyt sitä, että on suuri määrä valinnan mahdollisuutta toteuttaa oma asuntohaaveensa ja näytöillä on aikaa rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin. 1990 luvun hintapaniikkia ei ole. Rahoitus toimii, lainaa saa edullisesti ja myyjillä on aikaa odottaa.  

 Myyntiajat ovat pääkaupunkiseudulla ovat noin 60 vrk ja muualla Suomessa noin 80 vrk. Asuntokohtaiset erot ovat huomattavia. Täällä vikkolla saimme viikon myyntiajalla kohteesta hyväksytyn tarjouksen 835 000 €+ ap 50 000 € yhteensä 885 000 €.  Poikkeus vahvistaa säännön.

Mitä nyt pitäisi tehdä? Uskallanko edes haaveilla uudesta kodista? Tilaa on liian vähän ja me tarvitsisimme huoneen lisää. Lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja siivottavaa on aivan liikaa. Aika tyypillisiä ajatuksia, joita kuulen asiakkailta. Asunnon vaihtaminen on aina hyvä päätös, kun perheen tilanne sitä vaati. Väliraha pysyy samana ja hyvän välittäjän avulla riskit voidaan kartoittaa ja rakentaa tilanteeseen sopiva ratkaisu. Kyllä uskaltaa.